Izložbom pod nazivom “Boje“ predstavljaju se studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, odsjeka Likovne kulture i likovne umjetnosti. Lina Aljinović, Dominik Duboković i Vana Mršić, publici izlažu radove u mediju slikarstva i grafike.

Otvorenje izložbe zakazano je 16. srpnja u 21:00 sat, dok izložbu možete pogledati svakim danom osim nedjelje od 10:00 do 14:00, te od 19:00 do 23:00 sata.

Izložba, kao i sama tema radova, nije tematski povezana, ali se u kompozicijama svakako može prepoznati duh jednog kolektiva. Njihov pristup polazi od boje koja na površinu iznosi osjećaje i istraživačka htijenja, a kreativnost i individualistički pristup publici daju na iščitavanje njihove intencije. Za ovo troje umjetnika boje predstavljaju izuzetnu relevanciju, jer koloritom stvaraju osobne svjetove, nove dimenzije, geste, a pritom izgrađuju vlastiti karakter.

Kroz medij grafike, Lina Aljinović bojom dočarava atmosferu, koja je prikazana tehnikom monotipije. Njezin kolorit je tmuran i zagasit, te time atmosferičnost poprima dozu melankolije kroz koju se isprepliću cepelini. Oni svojom veličinom i lakoćom prkose takvom raspoloženju te nam ih autorica sugerira kao metaforu svjetla. Cepelini koji lebde u atmosferi, okupani tamnim bojama personifikacije zla, naglašavaju slobodu i u trenucima kada nam je najteže. Cepelini, de facto, predstavljaju mentalni integritet.

U slikarskim radovima Dominika Dubokovića, koji portretira svoje prijatelje, pronalazimo snažan potez te kolorit koji nam svjedoči o odnosu autora i portretiranih. Na podsvjesnoj razini, kroz razigranost boja, prikazana je njihova interakcija proizašla iz učestalog druženja. Njihov odnos je u potpunosti ogoljen te nam je sugerirana osobna interpretacija želimo li prodrijeti u srž tog odnosa. Autorov senzibilitet manifestiran je na kompozicijama koje progovaraju o istinskim odnosima onog bitnog, a to je sve potkrijepljeno bojom i intenzivnim ekspresivnim izrazom.

Vana Mršić u svojim portretima, također, polazi od kolorita i ekspresivnog izraza, kojeg još više intenzivira i naglašava. Njezin sugestivni potez implicira prvobitnu namjeru koju želi ostavit na promatrača. Problematika kojom se autorica bavi proizlazi iz potrebe da ogoli sve karakteristike koje čovjek posjeduje te da kroz antropomorfnost prikaže ono najbolje, kao i karakterno najgore. Njezina gesta prodire u najdublje ljudske osobine te ih u obliku obojenih ploha transparentno manifestira na papir.

Dominik Duboković

Art kolonije odvijaju se u sklopu Labin Art Republike. Prvu izložbu mladih umjetnika, Ivana Šumskog iz Rijeke posjetilo je oko 1500  stranih i domaćih posjetitelja. Tijekom ovogodišnjeg LJETA U BOJAMA COOLTURE, u mjesecu kolovozu, očekuju nas još dvije izložbe mladih umjetnika, sve u svrhu promicanja kulture i stvaralaštva među mladima, te poticanja afirmacije mladih umjetnika. Ovogodišnje Art kolonije tematski su organizirane za mlade umjetnike sa manje mogućnosti, koje se prema politici Eu definiraju kao socijalne, ekonomske, gospodarske, prostorne i druge prepreke koje mlade sprečavaju u postizanju njihove društvene i ekonomske samostalnosti.

Crkvica Sv. Stjepana (Stari Grad Labin) otvorena je svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 14 sati te od 19 do 23 sata.

Provedba Art kolonija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture.

Službeni događaj na FB mreži možete pronaći na linku.