U Trstu 15. svibnja održala se zajednička izložba mladih umjetnika koji su izlagali svoje radove u sklopu projekta ARTEFATTO. Deseta obljetnica ove inicijative okupila je tako 85 mladih umjetnika odabranih u tri kategorije: ARTEFATTO10_RESET, FRIENDS IN ART te PHOTOCARDS TRIESTE_nuove perspetive. Između 239 prijava iz svih zemalja Europske Unije, na izložbi su također sudjelovali i mladi hrvatski umjetnici. U sklopu ARTEFATTO10_RESET sudjelovali su tako Tatjana Vuković iz Zagreba i Stefano Katunar iz Rijeke, dok u sekciji FRIENDS IN ART Maja Biondić i Dajana Durić iz Rijeke, Meri Files i Jelena Batelić iz Labina te Nicol Načinović iz Rapca.

U subotu sljedećeg dana održalo se predstavljanje portfolija umjetnika kustosima, galeristima i članovima žirija ARTEFFATO10, kako bi mladi umjetnici ostvarili suradnju te bili potaknuti na usvajanje novih vještina i znanja za vlastitu prezentaciju radova.

ARTEFATTO je umjetnička inicijativa/projekt Grada Trsta koja promovira mlade umjetnike, a financirana je iz europskog programa Mladi na djelu. Uz Grad Trst, GAI i Bjcm, ove godine partneri su mu Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Udruga Alfa Albona iz Hrvatske, udruga KID Pina iz Slovenije te Zaklada za umjetničko obrazovanje iz Austrije.

Ovogodišnja tema RESET predstavlja čin preuređenja. Kad postignemo RESET, možemo krenuti iznova. RESET također znači vratiti se na početak, na nulu, reaktivirati se, očistiti naše umove jer su zasićeni informacijama. No svaki novi početak zahtijeva čvrsti oslonac, bazu na koju se možemo osloniti i na koju možemo postaviti nove temelje. Pitam se “Odakle krećem, kad krećem ispočetka? Koja su moja načela, težnje, snovi i utopije? Koji je moj RESET?”

Projekt ima za cilj razvijati umjetnost mladih i podržati mlade talentirane umjetnike, te će se stoga održati dvije gostujuće izložbe u Labinu i Puli, u lipnju i srpnju.

Sve novosti u vezi ARTEFATTO inicijative pratite OVDJE.