Kroz projekt “Be Mobile!” u sklopu Europskih snaga solidarnosti, Labin je bio domom za troje mladih u razdoblju od šest i pol mjeseci, od 15. listopada 2021. do 30. travnja 2022. godine. To su bili Clarisse Portevin iz Francuske, Charlie Allen iz Njemačke te Vivian Naracci iz Italije.

Ideja projekata u sklopu Europskih snaga solidarnosti je putem individualnog volontiranja mladih iz cijele Europe doprinijeti stvaranju kvalitetnih aktivnosti u lokalnoj zajednici s obzirom na njene potrebe, poticati održivi razvoj, socijalnu uključivost i jednake mogućnosti za sve.

U šest i pol mjeseci službe, Clarisse, Charlie i Vivian sudjelovali su, ali i sami proveli brojne aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Odmah po dolasku, priključili su se organizaciji i realizaciji Time to Move kampanje i aktivnostima koje smo osmislili za informiranje mladih osoba u lokalnoj zajednici o mogućnostima koje im se pružaju kroz sudjelovanje u programima mobilnosti. Kao i inače, kombinirali smo online i offline aktivnosti. Sve aktivnosti koje smo provodili možete pronaći ovdje.

Budući da smo ponovo bili svjedocima brojnih restrikcija, velik broj aktivnosti morali smo prebaciti u digitalni oblik. Tako su Clarisse i Charlie tečajeve francuskog, odnosno njemačkog jezika održavali putem Microsoft Teams-a. Tečajevi njemačkog bili su namijenjeni djeci od 9 do 13 godina i održavali su se svakog ponedjeljka od 17:00 do 18:00 sati. Isti termin bio je utorkom rezerviran za francuski jezik, ali je ciljna skupina u ovom slučaju bila nešto starije dobi. Budući da je Vivian strastveni zaljubljenik u video igre, njemu smo dali prostor na našem info portalu Informiraj.me gdje je svake srijede objavljivao članke na temu novosti iz svijeta videoigara. Dok su prethodno navedene aktivnosti provodili individualno, timski su bili angažirani za osmišljavanje i snimanje tutoriala kreativnih ideja za dječje radionice. Videi su objavljeni na našem Youtube kanalu i Facebook stranici.

Krajem travnja Clarisse je organizirala interaktivnu šetnju povodom Dana planeta Zemlje. Šetnjom je lokalnom stanovništvu htjela prenijeti dašak iskustva koje je stekla kroz svoju službu i trenutke u kojima je najviše uživala lokalnom stanovništvu. Na nekoliko lokacija kroz stazu Clarisse je sakrila mala iznenađenja, a sudionici su do njih dolazili rješavanjem zagonetki i odgovaranjem na pitanja o planetu Zemlji. Sudionici su imali priliku pokazati znanje i naučiti nove zanimljivosti, te osvojiti nagrade u obliku „skrivenih iznenađenja“.

Charlie je svoj trag odlučio ostaviti snimanjem podcasta pod nazivom “People of Labin” kojim želi dokumentirati osobe koje na sebi svojstven način doprinose lokalnoj zajednici. Njegova je ideja da ovaj podcast ostane održiv te da ga nastave objavljivati budući volonteri Europskih snaga solidarnosti. Podcast možete pronaći na našem Youtube kanalu i Facebook stranici.

Svoje smo snage u nekoliko navrata udruživali i s brojnim lokalnim organizacijama i institucijama na raznim aktivnostima: Udruga “Krilo Labina” kroz Time to Move aktivnost u antikvarijatu, Mjesni odbor Rabac pri čišćenju prostora buduće male knjižnice, pomoć pri organizaciji božićnih aktivnosti sa Udrugom žena Sv.Nedelja “Mendula”, Udruga Mediteranski kiparski simpozij pri održavanju Parka skulptura Dubrova, Srednja škola Mate Blažine Labin, pri akciji čišćenja povodom “Svjetskog dana činjenja dobrih djela” surađivali smo s Crvenim križem Labin, građanskom inicijativom Volim Prtlog, Gradom Labinom, Labin zdravi grad, LAG-om Istočna Istra, Mjesnim odborom Labin gornji, Turističkom zajednicom grada Labina, komunalnim poduzećem 1. Maj., te nekoliko lokalnih poduzeća: Rock Caffeeom Labin prilikom organizacije Rock buvljaka te Level 52 ih je “angažirao” pri snimanju promo videa.

Iako se šest i pol mjeseci čini kao dugo razdoblje, prošlo je zaista za čas i nemoguće je u jedan članak obujmiti sve dogodovštine i dragocjena iskustva koje smo stekli. Prije no što su otišli, sudionike projekta smo priupitali da s nama podijele neke svoje dojmove i planove za budućnost:

Zašto misliš da su projekti u sklopu Europskih snaga solidarnosti korisni za mlade ljude?

Clarisse: Prvenstveno zbog toga jer su besplatni, mladi imaju mogućnost biti dijelom jednog posebnog projekta, upoznati nove ljude, istražiti nova mjesta, postati neovisniji, upoznati sebe i steći nove vještine.

Charlie: Smatram da su korisni mladima jer im nude širok raspon mogućnosti za učenje.

Vivian: Nude im stjecanje novih vještina, mogućnost djelovanja u lokalnoj zajednici i osnaživanje iste kroz suradnju s lokalnim stanovništvom i ostalim dionicima. Sudjelovanjem u projektu postajete empatičniji i otvoreniji.

Što je tebi donijelo sudjelovanje u ovom projektu?

Clarisse: Zahvaljujući iskustvu kroz ovaj projekt, postala sam kreativnija, strpljivija, neovisnija. Bogatija sam za neke nove vještine, kako one tehničke tako i međuljudske. Projekt me u svakom smislu osnažio, a naučila sam i  osnove hrvatskog jezika.

Charlie: Počeo sam kreativnije razmišljati i postao uporniji, pogotovo kada su u pitanju vlastite ideje i doprinos.

Vivian: Projekt mi je omogućio da drugačije gledam na stvari, a stekao sam mnogo novih i korisnih vještina. Ono na što sam najponosniji, počeo sam razmišljati kako se nositi sa situacijama izvan svoje komfort zone, više razmišljati o svom mentalnom zdravlju, kako steći nove prijatelje, poboljšati svoje kulinarske vještine i biti aktivniji.

Čime smatraš da si najviše doprinio/doprinijela lokalnoj zajednici?

Clarisse: Direktnom suradnjom s lokalnim stanovništvom, odnosno provođenjem raznih aktivnosti u zajednici.

Charlie: Smatram da sam najviše doprinio aktivnim djelovanjem, a na taj sam način stekao mnogo prijatelja.

Vivian: Mislim da sam pridonio lokalnoj zajednici unoseći pozitivnu energiju i svježe ideje kod svake od provedenih aktivnosti.

Imaš li već neke planove što nakon završetka projekta?

Clarisse: Nakon što se vratim kući, namjeravam aktivno tražiti posao te nastaviti putovati i upoznavati svijet koliko god to bude moguće.

Charlie: Na jesen namjeravam upisati fakultet, a do tada planiram putovati i naći neki ljetni posao.

Vivian: Nastojat ću i dalje biti produktivan. Nakon što se vratim kući moram pronaći posao i nastaviti stjecati korisna iskustva.

 

Kod nas u Alfa Alboni nema mjesta za tugu jer nam se već s prvim danima mjeseca svibnja kroz isti projekt pridružuje nova volonterka. Njeno ime je Sol Estevez Ceballos, a njeno će volontersko iskustvo trajati šest mjeseci. O njoj ćete više informacija saznati ubrzo.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti. Sufinancirano sredstvima Europske unije.