U razdoblju od 18. do 23. svibnja 2015. godine, održana je manifestacija Hrvatska volontira čiji je glavni cilj promocija i daljnji razvoj volonterstva.

Hrvatska volontira 2015. okupila je 195 organizatora volontiranja koji su u preko 60 gradova proveli više od 290 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice.
Cilj ovogodišnje manifestacije bio je podsjetiti na vrijednosti volontiranja i dobrobit koje ono donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Osim što su pomagači, volonteri su pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje „gladnih“ i ranjivih.
Ugodno iznenađeni odazivu građana i raznolikošću volonterskih aktivnosti koje su organizacije osmislile za manifestaciju bili su i u Volonterskom centru u Rijeci.
Svjesni smo bogatstva, važnosti i utjecaja „volonterskog svijeta” i silna nam je želja da i ostatak javnosti bude upoznat s tom količinom pozitivnih i vrijednih aktivnosti koje se zbivaju oko nas svaki dan, a koje se često izgube u šumi loših vijesti. U sve provedene aktivnosti utkan je komadić srca onih koji, bez naknade, dobrovoljno daju sebe i svoje vrijeme ne bi li nam svima bilo malo ljepše, bolje i lakše, a time pomažu i samima sebi. Pokušajte i vi!“ – poručuje Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa Udruge za razvoj civilnog društva SMART.
Na području Istarske županije održalo se čak 18 volonterskih aktivnosti od čega najviše u Puli i Labinu gdje postoje volonterski centri. U Labinu su tako udruge Alfa Albona, LAE XXI, Dodir Nade, MNK Albona u suradnji sa MO Kature organizirali nekoliko aktivnosti, od informiranja mladih o volonterskoj službi do turnira u pikadu. Nažalost zbog vremenskih neprilika, odgođena je radionica međugeneracijske solidarnosti te obilježavanje Dana zdravih gradova na Trgu labinskih rudara.

Lokalni volonterski centar Labin osnovan je 2013. godine na inicijativu Udruge za mlade Alfa Albona, a usmjeren je na poticanje volontiranja u lokalnoj zajednici, pružanje podrške organizatorima volontiranja te na promociju vrijednosti volontiranja među širom populacijom građana, sa naglaskom na mlade.
Novosti vezane uz volontiranje pratite na FB: Lokalni volonterski centar Labin.