Ljetni je semestar za studente diplomskih studija Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) i Odjela za informacijsko – komunikacijske tehnologije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli započeo u kreativnom tonu. Projekt „Mladi u društvenom poduzetništvu“, koji je lani bio pravi hit, ove se godine nastavlja i studenti koji slušaju kolegije Inovacije i poduzetništvo, odnosno Poduzetništvo i inovacije (nositeljica doc. dr. sc. Violeta Šugar, asistentica Roberta Kontošić, mag. oec.), Održivi turizam i Ekonomiku okoliša (nositeljica doc. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac) u interdisciplinarnim timovima rješavat će društvene izazove, odnosno konkretne slučajeve društvenih poduzetnika.

Podsjetimo se kako je to bilo lani. S obzirom na pozitivan učinak pilot projekta „Mladi u društvenom poduzetništvu“, koji su proveli partneri FET Pula i Udruga za mlade Alfa Albona iz Labina, uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, odlučili smo nastaviti sa praksom društveno korisnog učenja koji obuhvaća zajednički rad neprofitnih organizacija i institucija visokog obrazovanja.

Studenti su imali priliku (rijetku u Hrvatskoj) svoje kreativne potencijale oslobode uz pomoć metodologije dizajnerskog promišljanja (design thinking), te da, rješavajući konkretne probleme (izazove) društvenih  poduzetnika, nauče što su to društvene inovacije i društveno poduzetništvo.

Studenti su se tako upoznali sa idejom osnivanja Etične banke, socijalnom zadrugom Humana Nova i njezinim planom širenja poslovnog modela u ostale gradove, s osnivanjem potrošačke zadruge, te s cvjećarnom koja spaja načela kružne ekonomije. Studente je u postupku rješavanja izazova vodila Renata Kiršić iz Udruge za mlade Alfa Albona, a podršku su joj pružali i društveni poduzetnici iz Zadruge za etično financiranje, ACT Grupe, socijalne zadruge Humana Nova te Clustera za eko- društvene inovacije i razvoj (CEDRA) iz Čakovca. Podijeljeni u sedam timova-zadruga, simulirajući tako zadružni model, predložili su rješenja nekih izazova sa kojima se društvena poduzeća susreću u domeni novih proizvoda, IT rješenja, promocije i marketinga, te modela kružne ekonomije. Studenti su svoja rješenja testirali u sklopu Tjedna održivog razvoja i Festivala znanosti i umjetnosti, a konačne su rezultate predstavili predstavnicima društvenih poduzeća čije su slučajeve rješavali i široj javnosti pred prepunom dvoranom Pula na FET-u.

Ove su godine partneri Fakultetu ekonomije i turizma Zadruga za etično financiranje i Udruga za mlade Alfa Albona, suradnica je ponovo Renata Kiršić koja će timovima studenata pomagati u rješavanju izazova društvenih poduzetnika koristeći metodu design thinking.