ZMAG  – Zelena mreža aktivističkih grupa i ove je godini u velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu od 23. do 25.3. organizirala četvrtu po redu Konferenciju o dobroj ekonomiji koja je, kao i u protekle tri godine, okupila sjajne goste i otkrila neke od najzanimljivijih primjera dobre prakse.

Nastavljajući razgovor o nekim već započetim temama dobre ekonomije, ovogodišnja je konferencija donijela i niz najnovijih rasprava i praksi iz polja kolaborativne ekonomije (collaborative economy), upoznala nas je s konceptom “otvorene tvornice” u vlasništvu svojih radnika, predstavila je Magdas hotel i uspješno društveno poduzeće kojim upravljaju bivši imigranti i izbjeglice, pričala je o inspirativnim primjerima suradničkog upravljanja javnim urbanim dobrima te govorila o pokretu za demokratsko upravljanje, kolektivno vlasništvo i pravedniju budućnost rada temeljenu na bogatoj tradiciji zadrugarstva i novim tehnologijama 21. stoljeća (platform cooperativism).

Radionice i otvoreni dijalozi

Uz niz ispirativnih predavanja, konferencija je ove godine uvela i neke nove formate i dovela još više praktičnih radionica. U program konferencije su tako uključene tri raspraveKako koristiti grupno financiranje za društvena poduzeća – crowdfunding i zadružno financiranje, otvoreni dijalog sa stranim i domaćim društvenim poduzetnicima i rasprava o socijalnim zadrugama u Hrvatskoj.

Tijekom četvrte konferencije o dobroj ekonomiji održale su se i tri praktične radioniceKako koristiti grupno financiranje (crowdfunding) za vaše ideje? – besplatna radionica koja se nastavlja na otvorenu raspravu, namijenjena osobama ili grupama koje već imaju spremnu ideju za društveno poduzetnički projekt, radionica Kitchen Bprojekt kolektiva Biceps Cultivatus iz Francuske, inovativan model održive kuhinje u kojoj su, kroz pametni dizajn i uradi sam kulturu, sjedinjeni urbani vrtovi, recikliranje i kompostiranje kuhinjskih ostataka, te Biotectureradionica izrade zelenih fasada i zidova koju će voditi Werner Wiartalla, član jednog od najpoznatijih društvenih centara u svijetu ufaFabrik iz Berlina.

Ovogodišnji program možete pogledati na linku, a detaljnije o konferenciji možete pronaći ovdje.