Od 17. do 24. srpnja 2021. godine dvoje sudionika iz Hrvatske sudjelovalo je na treningu za osobe koje rade s mladima pod nazivom „Game on“ koji se održao u Poljskoj u gradu Leszno. Leszno je povijesni grad u zapadnoj Poljskoj, u sklopu Velikopoljskog vojvodstva. To je sedmi po veličini grad u pokrajini s procijenjenim brojem stanovnika od 62.420. Nalazi se nedaleko od Wroclava i Katowica. Tema treninga bila je kako igrama podučiti, uključiti i pomoći mladima. Trening je organizirala Kat Fundacije.

Svoje iskustvo s nama je podijelio Matej, sudionik treninga:

Nakon dolaska predstavnici Kat Fundacije, Alex i Karolina, smjestili su nas u predivan hotel Apartments Leszno u kojem smo imali veganski doručak i ručak. Program je započeo sljedećeg jutra u gradskoj knjižnici sa prezentacijom teme i cilja projekta te igrama upoznavanja sa drugim sudionicima.

Sudionici projekta su bile su osobe koje rade s mladima iz Estonije, Latvije, Španjolske, Italije, Grčke, Bugarske te Hrvatske. Slijedio je obilazak grada kroz različite izazove kao što su pronalaženje mjenjačnice, pronalaženje ljekarna i snimanje reklame za gradski muzej, te još mnogo drugih. Imali smo tri dana predavanja o problemima mladih te kako proći kroz njih s igrom. Svaki dan predavanja bio je popraćen osvrtom i ocjenjivanjem predavača i predavanja.

Drugi dan počeli smo s predavanjima koja su se održavala u dvorani srednje škole i krenuli prema ostvarenju cilja. Cilj projekta je  napraviti igru  kojom bi se mladima približila neka tema i  da mladi nauče nešto novo. Počeli smo projekt s učenjem osnova svih igara, tj. pravila. Igra bez pravila je zagonetka. Stvaranje igara bio je proces učenja, puštanje mašti na slobodu te najvažnije zabavljanja. Svatko je iznio svoj prijedlog šta je važno da igra ima. Sve te prijedloge sklopili smo u jednu ideju koja je dovela do igre. Početna ideja je bila napraviti jednu igru no zbog neslaganja koja ideja je najbolja podijelili smo se u grupe te na taj način počeli raditi na igri. Naposljetku smo uspješno napravili četiri igre koje smo prezentirali u obližnjem ljetnom kampu. Igra koju je moj tim napravio bila je „Emo snakes and social laders“, a ostali timovi smislili su mnoge druge kao što su „Impromptu stories“, „PsychOut“ i „S.H.A.R.E.“.

U tom procesu naučili smo važnost timskog rada, podjele poslova, organizacije i poštivanja tuđih ideja. To smo naučili kroz razna predavanja i igre. Igre su bile pogađanje kako se igra igra bez pravila, tko će napraviti najviši toranj od špageta, a tko najviše tornjeva. Imali smo i slobodan dan koji su neki iskoristili za putovanje u Wroclaw, neki da se odmore, a neki da posjete obližnji grad te okupaju u jezeru.

U ovom projektu naučio sam da učenje kroz igru ima mnoge prednosti – zabavno je, brže  i jednostavnije se nauči, a naučeno duže pamtimo.

Matej Ćus