Jedna od brojnih aktivnosti projekta Mladi i mobilni su i edukativne radionice namjenjene mladima. Iste su se održale 30. i 31. ožujka u konferencijskoj sali bivšeg učeničkog doma RIŠ na kojemu je prisustvovalo desetak mladih koji su se educirali o mobilnosti, načinima uključivanja u programe EU, sa naglaskom na Erasmus + te su izradili prijedlog projekta za razmjenu mladih koja se namjerava implementirati upravo u Labinu.

Prvi dan bio je rezerviran za upoznavanje sa osnovnim pojmovima vezanim za mobilnost mladih, te praktične vješbe izrade životopisa, popunjavanja prijavnice i motivacijskog pisma. Prezentaciju možete preuzeti ovdje.

U sljedećem bloku radionica, održanima 31. ožujka bilo je riječi o razmjeni mladih gdje su sudionici uz mentorstvo voditelja, samostalno kreirali razmjenu mladih. Sudionici su imali priliku upoznati se sa osnovama projektnog ciklusa unutar Erasmus + programa, kreiranju prijedloga projekta razmjene mladih, te upoznavanjem sa metodama neformalnog obrazovanja.

Sudionici su nakon analize problema kreirali razmjenu mladih koja će biti temeljena na povezivanju mladih iz četiri različite države Europske Unije, kroz umjetnost i kulturu. Svrha razmjene je koristiti različite metode neformalnog obrazovanja za podizanje svijesti mladih o vlastitoj ulozi u očuvanju kulturne baštine, te aktivnom građanstvu. Završni produkt razmjene mladih biti će kazališna predstava za širu javnost čija će tema biti vezana za kulturnu baštinu Labina viđenu iz očiju mladih koji dolaze iz različitih sredina i različitih zemalja. Navedena tema razmjene mladih odgovara na procjenu potreba u lokalnoj zajednici, a to su popunjavanje kulturnog sadržaja za mlade, podizanje svijesti i nformiranosti o kulturi i kulturnoj baštini u lokalnoj zajednici te kreiranje dodatnih sadržaja za mlade.

U sklopu projekta održati će se još jedna radionica za mlade, na kojoj će mladi uz voditelja izrađivati informativnu brošuru koja će sadržavati potrebne informacije za uključivanje na programe mobilnosti.

Projekt Mladi i mobilni provodi se uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.