U razdoblju od 14. do 21. ožujka 2022. godine, Anja i Marija su u ime Alfa Albone sudjelovale na seminaru na temu ruralnog poduzetništva. Seminar je u malom mjestu Robledo u Španjolskoj okupio osobe koje rade s mladima i mlade koji su zainteresirani za daljnje usavršavanje u tom području iz Španjolske, Slovenije, Portugala, Grčke, Albanije, Rumunjske, Nizozemske i Hrvatske. Seminaru su trebali prisustvovati i predstavnici Slovačke, međutim, bili su primorani odustati u posljednji čas.

Svaka od zemalja, točnije organizacija obradila je jednu od relevantnih tema kroz predstavljanje primjera dobre prakse iz svoga područja. Tako smo od Albanije saznali više o ruralnom turizmu, od Slovenije o kulturnom menadžmentu, Nizozemska je obradila temu agrikulture, Portugal i Grčka bavili su se temom digitalizacije, Rumunjska “craftingom“, a mi smo pričale o zastupljenosti žena u (društvenom) poduzetništvu. Domaćini su nas, pak, poveli u posjet nekoliko poduzeća u ruralnom području u Robledo i okolnim mjestima. Tako smo posjetili farmu bikova, uzgajalište prepelica, tvornicu aluminija, ali i uspjeli se upoznati sa životom u manjim mjestima kao što su Alcaraz i Lesusa. Mještani sela El Cubillo ugostili su nas na svom pučkom okupljanju povodom Dana očeva. Na taj smo način imali prilike uživati u gozbi nasred ulice i osjećati se kao dio zajednice. Također, posjetili su nas i uspješni poduzetnici toga područja te nam predstavili svoja uspješna poduzeća: direktor poduzeća koje se bavi zaštitom i distribucijom vode, vlasnica kompanije koja se bavi vinom, osnivačica centra za socijalnu pomoć i savjetovanje te vlasnica modnog butika. Na taj smo se način uvjerili da je bitnija dobra ideja i upornost, nego urbana lokacija.

 

Kroz različite teme i aktivnosti sudionici su se upoznali s korisnim alatima, primjerima dobre prakse, novim temama, različitim pristupima rada s mladima koje će kasnije moći primijeniti u svom radu i približavanju kompleksne teme (ruralnog) poduzetništva mladima iz vlastite zajednice. Predstavnici organizacija iskoristili su ovaj seminar i za daljnju suradnju i umrežavanje.

Svrha seminara bila je “posaditi sjeme” za potencijalnu buduću suradnju i pokretanje različitih inicijativa na europskoj razini s ciljem promicanja ruralnog poduzetništva među mladima, tražeći ispravne putove kako bi mladima dali priliku da stvaraju svoje vlastiti životni projekt u ruralnom kontekstu, dok istovremeno štitimo i promičemo ruralnu baštinu.

 

Prvog dana seminara svi sudionici prisustvovali su medijskoj konferenciji u gradu Albacete koja je ugostila brojne lokalne dionike u Centru za interpretaciju voda.

Domaćin projekta bila je organizacija Asociación Juvenil Almenaras iz Španjolske.