U ponedjeljak 2. lipnja započela je razmjena mladih “Explore and discover” na kojem Udruga za mlade Alfa Albona povezuje mlade iz Hrvatske, Portugala i Turske, a usmjerena je na razmjenu neformalnog obrazovanje u kontekstu umjetničkog izričaja s kombinacijom različitih aktivnosti i metodologije. U narednih sedam dana Labin,  mali srednjovjekovni gradić  bogate kulturne i umjetničke baštine, postat će domaćin još jednog europskog projekta u sklopu programa Mladi na djelu.

Razmjena mladih Explore and Discover

Sudionici će biti uključeni u grupne aktivnosti, diskusije i različite vrste kreativnih radionica, uključujući i aktivnosti na otvorenom kako bi stekli znanja, podijelili i izraziti svoje stavove, iskustva i mišljenja, ali i da prodube razumijevanju o važnosti umjetnosti kao resursa za jačanje socijalnih i osobnih vještina. Osnovna bit  je razvijanje vlastitog kreativnog potencijala, razvijanje poduzetničkih vještine i poticanje aktivnog sudjelovanja, a glavni zadatak svih sudionika organizirati i stvoriti umjetničku sajam u skladu s vlastitim idejama u kojima će pokazati  umjetnička djela stvorena tijekom razmjene.

Sudionici će svoje radove izlagati u sklopu obilježavanja Dana Katura, u subotu 7. lipnja sa početkom u 10,00 sati na tragu ispred caffe bara Astoria, dok nas u toku nadolazećeg tjedna očekuje i “lov na blago” u Starom Gradu, te ostale manje aktivnosti.

Međunarodna razmjena poput ove donijet će kulturni razvoj zajednici, te pokazati optimizam i radost umjetničkog stvaranja u svakodnevnom životu.

Nositelj ovog projekta je Udruga za mlade Alfa Albona u suradnji sa udrugom Associação Intercultural Amigos da Mobilidade iz Portugala i udrugom İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı iz Turske.

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz program Mladi na djelu.