Izložbom pod nazivom “Iscrtane slike“ predstavlja se publici mlada umjetnica Duška Mamlić koja svoje radove izlaže u crkvici Sv. Stjepana. Otvorenje izložbe zakazano je 30. srpnja u 21 sat, a izložba ostaje otvorena do 12. kolovoza.

>>O IZLOŽBI<<

Crtež se uglavnom smatra skicom, podlogom slici kojom se isti razrađuje, dorađuje i pretvara u sliku. Crtež se klasificira kao ”glavna likovna ideja- vizija grafičkog prikaza oblika na nekoj površini i osnova svim oblicima likovnog stvaranja.” (Priručnik likovnih pojmova i reprodukcija, Davorka Brešan)

Crtež u slici najčešće služi kao podloga, kao odrednica kompozicije i u konačnom se djelu ne zamjećujue kao linija već samo granica polja boje.

Usvojim radovima pokušala sam crtežu dati jednu drugačiju ulogu. Osim podloge i odrednice kompozicije u mojim radovima crta, crtež postaje ravnopravan boji, postaje onaj koji završava i definira priču. Motiv koji se provlači kroz radove su interijeri, nestvarni i izmišljeni, sastavljeni, kolažirani u meni zanimljive odnose i priče.

Crtež ima dvostruku ulogu, s crtežom slikarski proces započinje (iscrtavanje elemenata u kompoziciji) i završava (dovršavanje priče ispričane u slici).

Crtež je u ovim slikama crn i reljefan (može se osjetiti i dodirom) da bi se u konačnici dodatno istaknuo.

>>O AUTORICI<<

Duška Mamlić rođena je u Zagrebu, 1981. godine, 2008. završava Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, smjer kiparstvo. Tijekom svojeg formalnog obrazovanja uživa stipendije za pomoć pri školovanju, od kojih je najznačajnija Ceepus stipendija, koja je umjetnici omogućila da se jedan semestar formalno obrazuje na Akademiji likovnih umjetnosti u Poznanu, u Poljskoj. Osim navedenog, od 2012. članica je HDLU-a te HDD-a.

Tijekom svojeg stvaralaštva imala je priliku izlagati na brojnim skupnim izložbama, te od 2007. na samostalnim izložbama diljem Hrvatske. Na Art kolonijama u Labinu, izlaže svoja dijela u tehnici akril na platnu.

Art kolonije odvijaju se u sklopu Labin Art Republike, manifestacije koja trinaestu godinu za redom donosi pregršt kulturnih događanja u srce labinskog starog grada.

Ovogodišnje Art kolonije tematski su organizirane za mlade umjetnike sa manje mogućnosti, koje se prema politici Eu definiraju kao socijalne, ekonomske, gospodarske, prostorne i druge prepreke koje mlade sprečavaju u postizanju njihove društvene i ekonomske samostalnosti.

Crkvica Sv. Stjepana (Stari Grad Labin) otvorena je svakim danom, osim nedjelje, od 10 do 14 sati te od 19 do 23 sata.

Provedba Art kolonija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture.

Službeni događaj na FB društvenoj mreži možete pronaći OVDJE.