Izložbom naziva “Postcards” mladih fotografa- amatera Paivi Hartikainen iz Finske, Marije Kapustove iz Slovačke i Aitora Rando Roldana iz Španjolske (koji su ujedno i volonteri Europske volonterske službe udruge za mlade Alfa Albona) zatvorene su ovogodišnje Art kolonije. Izložbom od 24 fotografije kojima su ovjekovječili detalje pitoreskne starogradske jezgre grada Labina, troje je mladih autora posjetiteljima crkvice sv. Stjepana uspjelo prenijeti ljepote našeg malog grada.

IMG_9522

Kao i inače, Art kolonije, odnosno izložbe mladih umjetnika odvijaju se u sklopu Labin Art Republike, manifestacije koja je i ove godine, trinaestu godinu zaredom donijela pregršt kulturnih događanja u srce labinskog starog grada. Art kolonije su i ove godine ugostile mlade umjetnike iz Hrvatske, ali i iz Europske unije.

Crkvica sv.Stjepana je kao i prijašnjih godina bila otvorena svakog dana, osim nedjelje od 10 do 14 sati te od 19 do 23 sata.

Priliku za službeno otvorenje ovogodišnjeg izdanja Art kolonija dobio je riječki umjetnik Ivan Šumski. Izložba je otvorena 2.srpnja,  a svojim nam je radovima koji vuku prema psihodeliji dao naslutiti kako zajedno možemo izmaštati bilo što želimo, samo ako smo prema tome otvoreni. Na večeri otvorenja, gosti izložbe su bili Ton Chi i njegova šumska družina. Više o radovima Ivana Blažetića Šumskog možete pratiti na njegovoj Facebook ili web stranici.

IMG_8444

Nakon Šumskog, izložbom pod nazivom “Boje”, javnosti su se predstavili studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu- odsjek Likovne kulture i likovne umjetnosti: Lina Aljinović, Dominik Duboković i Vana Mršić. Radovi su bili izloženi u mediju slikarstva i grafike, a izložba, kao i sama tema radova, nije bila tematski povezana, ali se u kompozicijama svakako mogao prepoznati duh jednog kolektiva. Više o izložbi možete pročitati ovdje.

11053192_681054188704704_3940061108351859899_n

Pretposljednja izložba, izložba naziva “Iscrtane slike” ugostila je mladu umjetnicu Dušku Mamlić koja je u svojim radovima pokušala crtežu dati jednu drugačiju ulogu. U njenim radovima, crtež postaje ravnopravan boji, postaje onaj koji završava i definira priču, a motiv koji se provlači kroz radove su interijeri, nestvarni i izmišljeni, sastavljeni, kolažirani u njoj zanimljive odnose i priče. Crteži u “Iscrtanim slikama” imaju dvostruku ulogu, s crtežom slikarski proces započinje (iscrtavanje elemenata u kompoziciji) i završava (dovršavanje priče ispričane u slici).

11825173_688060781337378_8555536826927878165_n

Ovogodišnje Art kolonije tematski su bile namijenjene mladim umjetnicima sa manje mogućnosti, koje se prema politici EU definiraju kao socijalne, ekonomske, gospodarske, prostorne i druge prepreke koje mlade sprečavaju u postizanju njihove društvene i ekonomske samostalnosti.

Provedba Art kolonija bila je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture.