Udruga za mlade Alfa Albona se od 2012. bavi informiranjem mladih, koje je započelo otvaranjem Info centra za mlade Istarske Županije. Informiranje mladih provodi se u višegodišnjoj suradnji sa Regionalnim info-centrom za mlade UMKI iz Rijeke, Udrugom Carpe Diem iz Karlovca te Bužimski izvori iz Gospića koji od 2014.zajednički uređuju i informativni portal za mlade sa područja Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke te Ličko-senjske županije. Informativni portal je jedinstveni info portal za mlade koji jedini djeluje na području tzv. „regije zapad“ obuhvaćajući tako nekoliko stotina tisuća mladih (info-mladi.info).

Nastavak programa Info centra za mlade Istarske županije je projekt Info centar za mlade Labin, koji je sa provedbom započeo u rujnu 2014. a privodi se kraju u kolovozu 2015. Povodom toga, dana 20. kolovoza 2015. održana je konferencija za novinare na kojoj su javnosti predstavljeni rezultati projekta.

IMG_9468__1440077368_151.252.230.80Aktivnosti koje su provedene u sklopu projekta su sljedeće:
analiza potreba mladih za informiranjem 
– pružanje informacija kroz fizičko i virtualno mjesto info-centra – radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, povremeno i vikendom, kroz individualne upite putem e-maila ([email protected]), na www.alfa-albona.hr, društvene mreže (Facebook, Twitter) te osobnim dolaskom o temama vezanim za interese mladih (obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo, socijalna politika, zdravstvena zaštita, aktivno sudjelovanje mladih, kultura i slobodno vrijeme, mobilnost)
radio emisija „Info centar“ – u suradnji sa Radio Labinom, emitirala se jednom tjedno, te je u razdoblju od listopada 2014. do lipnja 2015. ugostila 34 gostiju iz sektora civilnog društva te mladih
mobilnost mladih – provedba projekata vezanih uz Europsku volontersku službu (17 volontera iz različitih zemalja provelo je službu u Labinu)
– informiranje i savjetovanje kroz „Centar za mlade“ – realiziran je tematski pilot projekt „Čajanka“ (kojom se obilježio Mjesec borbe protiv ovisnosti), obilježen je „Safer Internet Day“, održana je radionica profesionalnog savjetovanja pri odabiru studija te fokus grupa sa mladima o strukturiranom dijalogu
– Eurodesk – informiranje mladih o europskim prilikama u suradnji sa više od 1000 multiplikatora diljem EU, te kreiranje sadržaja za Europski portal za mlade te organiziranje aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mladih ili pak organiziranja Žive knjižnice.

icm-600x300
Udruga za mlade Alfa Albona informira svoje korisnike putem društvene mreže Facebook sa 3267 pratitelja od kojih je 85% pratitelja sa područja Istočnog dijela Istre, a od 15 do 35 godina starosti, ostali pratitelji su iz ostalih zemalja EU.
U projektu kroz gore navedene aktivnosti sudjelovalo je preko 200 mladih sa područja Labinštine te je odgovoreno na više od 10 upita tjedno.
Info centar za mlade ostaje središnje mjesto za prikupljanje i sistematizaciju različitih informacija od interesa za mlade kao i platforma za diseminaciju istih te pružanje ostalih usluga vezanih za informiranje mladih te zadovoljavanje njihovih potreba.

Ovaj je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 75.000,00 kn iz raspoloživih sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu.

Sredstva su utrošena na sufinanciranje plaće voditelja, nabavku opreme i podmirivanje režijskih računa te na redovno poslovanje udruge.

IMG_9496__1440077780_151.252.230.80

U drugom dijelu konferenciju su javnosti predstavljena i 4 od 6 dugoročna volontera Europske volonterske službe koji sudjeluju u projektu unutar ključne aktivnosti Mobilnost mladih pod nazivom “Community agents”- Paivi Hartikainen, Richard Smith, Maria Kapustova i Joana Pereira. Više o tome možete pročitati ovdje.